Veelgestelde vragen

Waar moet ik om denken als ik mijn hond naar de trimsalon breng?
Laat de hond eerst goed uit. Hij moet een paar uur in de trimsalon doorbrengen en een volle blaas is dan niet prettig.
Probeer de hond droog te brengen. Niet altijd gemakkelijk in ons regenlandje, maar kijk even wat er mogelijk is.
Wanneer het de eerste keer is dat je bij mij komt vullen we eerst een klantenkaar in. Daarvoor vraag ik ook naar de geboortedatum van de hond. Het is niet heel belangrijk, maar ik vindt het leuk om te noteren.
We bespreken vervolgens wat voor model je wilt en of er speciale wensen zijn en daarna ga je naar huis. Als de hond klaar is bel ik en kan je je hond ophalen.
Dit is ook het moment dat we afrekenen en dat kan bij mij alleen contant (ik heb geen pin automaat).

Mag ik er bij blijven als mijn hond getrimd wordt?
Dit is een veel gestelde en heel logische vraag. Het antwoord is: nee. Dat is kort en duidelijk, maar waarom eigenlijk niet?
De belangrijkste reden hiervoor is: Het verstoord mijn band met de hond.
Wanneer ik alleen met een hond werk is mijn hele aandacht bij de hond en de hele aandacht van de hond is gericht op mij. Ik praat met de hond en volg zijn elke beweging en reageer daarop op een manier die de hond gerust stelt en leiding geeft.
Zit de eigenaar erbij dan gaat deel van mijn aandacht naar de eigenaar en het grootste deel van de aandacht van de hond gaat naar zijn baasje.
Wanneer ik nu iets van de hond vraag wat hij niet wil (bv ik wil zijn poot omhoog houden) dan kijkt de hond voor hulp naar zijn baasje en het baasje helpt hem niet. Dat begrijpt de hond niet. Vervolgens neem ik toch de positie in van leider, maar de hond dacht dat zijn baasje de leider was. Waarom helpt het baasje hem niet? Naar wie moet hij nu eigenlijk luisteren? Naar het baasje of naar die vreemde mevrouw die maar aan hem zit te plukken en trekken?
Wanneer ik alleen ben met de hond is er duidelijkheid. De hond is op mijn terrein en ik neem de leiding. Dat vinden honden juist fijn: goed leiderschap. Dit geld ook voor nerveuze of bange honden. Hier ga ik voorzichtig mee om terwijl ik wel goed leiding geef. Ik praat veel en geef vaak complimentjes aan de hond.
Bij meer agressieve honden blijf ik ook heel rustig. Ik geef geen centimeter toe, er gebeurd precies wat ik wil. Dat duurt dan soms wat langer, maar uiteindelijk begrijpt de hond dat hij er toch niet onderuit komt, wat hij ook doet. Mijn kalme uitstraling helpt daar geweldig bij.
Dit alles gaat zoveel beter zonder baasje erbij.
Wilt u toch eens kijken hoe het er in de trimsalon aan toe gaat dan mag je altijd langs komen op een dag dat jouw hond er niet is.

Moet ik mijn hond vooraf ontvlooien?
Elke hond moet regelmatig ontvlooit worden. Dit gaat over het algemeen volgens een vast schema, bv eenmaal per maand. Wanneer een goed middel wordt gebruikt zal de hond steeds vlovrij zijn.
Wanneer een inwendig middel wordt gebruikt (bv pillen) volg dan gewoon het schema van de pillen. Hiervoor hoeft geen rekening gehouden te worden met het bezoek aan de trimsalon.
Gebruik je een uitwendig middel, geef dit dan niet enkele dagen voor of na het bezoek aan de trimsalon. Geef je het vooraf dan kan het bij een eventuele wasbeurt weer verwijderd worden en zit ik ook met mijn handen in de chemische troep te werken. Geef je het direct na de trimbeurt dan staat de huid van de hond misschien nog wat open of hij heeft gebrek aan huidvet, waardoor het middel niet goed kan hechten.
En nog 1 tip: Koop je anti vlooienmiddel altijd bij de dierenarts. Vlooien worden regelmatig resistent tegen de anti vlooienmiddelen. De dierenarts houdt dit goed in de gaten en vervangt een middel waar nodig door weer een nieuw middel. Van bv een bouwmarkt waar ze dit spul (voor vaak lagere prijzen) verkopen kan je dit niet verwachten.

Mag ik mijn hond ook eens laten scheren of knippen?
Allereerst: voor de vacht is knippen en scheren hetzelfde. Een scheerapparaat is simpelweg een automatische schaar.
Of een hond geschoren kan worden hangt af van het vachttype. Honden die weinig verharen zoals maltezers en poedels kunnen probleemloos geschoren worden, zo vaak je maar wilt.
Honden die wel verharen, zoals plukvachten van bv cairn terriers of andere ruwharige rassen of honden met een vacht met onderwol zoals bv een schotse collie of een golden retriever mogen niet geschoren worden. Doe je dit toch dan kan dit resulteren in vacht en huidproblemen. De hond kan jeuk krijgen of kale plekken.
Dit komt omdat het haar van deze honden een levenscyclus hebben (vaak zo’n 6 maanden). Wordt het haar tegen het einde van de levenscyclus afgeschoren dan schiet het haar in een reparatiereflex. Het haar met het al half afgestorven haarzakje gaat proberen de haar toch nog te redden. Dit resulteert in een dunnere, doffe en vaal gekleurde haar.
Is de haar al afgestorven als je hem afscheert dan blijft het stoppeltje in het haarzakje zitten en gaat irriteren met als gevolg jeuk en krabben.
Weet je niet wat voor vacht je hond heeft vraag dit dan gewoon even bij een bezoek aan de trimsalon. Ik zie dat in een oogopslag en ben er zeer op gebrand de hond de behandeling te geven die het best bij zijn vacht past.

Heb je nog een vraag?
Ik ben voornemens regelmatig meer vragen en antwoorden op deze pagina te zetten. Heb jij op dit moment al een vraag die ik voor je beantwoorden kan laat het me dan weten via het formulier op mijn contact pagina. Klik hier