Wanneer u met uw hond voor een trimbeurt komt laat deze dan eerst goed uit, zodat je hond niet met hoge nood in de trimsalon staat. Tegelijkertijd wil ik je vragen om de hond zoveel mogelijk droog bij mij te brengen. Nu zit in Nederland het weer niet altijd mee dus ik begrijp het best als de hond toch eens enigszins nat bij mij gebracht zal worden.
Wassen
U hoeft de hond niet vooraf te wassen, zeker niet als het een hond met een plukvacht betreft. Deze plukt namelijk minder gemakkelijk vlak na een wasbeurt. Was deze hond ook niet in de eerste dagen na de plukbeurt, want de huid staat dan nog wat open en de shampoo kan naar binnen dringen. Dit kan voor irritatie zorgen.
Vlooien
Vlooien zie ik net als ieder ander natuurlijk niet graag, maar is uw hond net aan een antivlo behandeling toe als hij naar de trimsalon komt wacht dan liever tot enkele dagen na de trimsalon met de behandeling. Geeft u de antivlo behandeling net voor de komst naar de trimsalon dan is het mogelijk dat ik het product (onwetend) weer verwijder en ook vermoed ik dat het niet erg gezond is voor mij om steeds met honden te werken die zojuist tegen vlooien zijn behandeld.
Vachttypes
De hondenvacht laat zich onderverdelen in drie types:
– Doorgroeiend haar – knippen en ontklitten – maltezer, poedel, etc. klik hier
– Ruwhaar of plukvacht – plukken – cairn terrier, teckel ruwhaar, etc. klik hier
– Vachten met onderwol. – ontwollen en kammen – sheltie, golden retriever, etc. klik hier
– Korthaar – ontharen – jack russel korthaar, pincher klik hier
Knippen en ontklitten
Honden die in de trimsalon komen om geknipt te worden zijn vaak van een ras dat op tentoonstellingen als langhaar geshowd worden. Als huishond is deze vacht echter erg bewerkelijk waarna er vaak besloten wordt om de hond kort te laten knippen. Geen slecht idee, want hier kan een heel leuk model van gemaakt worden.
Voor maltezers, shi tzu’s en aanverwanten betekend dit meestal dat het lijf kort geschoren wordt en de staart behouden blijft. Het kopje wordt mooi in model wordt geknipt.
Soms schrikken mensen van het idee dat een hond geschoren wordt, maar het scheerapparaat van een trimster is niets anders dan een automatische schaar, waarbij de haarlengte ook nog eens instelbaar is. Uw hondje wordt niet kaal zoals wanneer een man zich scheert.
Dit type vacht raakt vaak al gauw in de klit en waar nodig en mogelijk wordt dit in de trimsalon ontklit. Vacht die zo danig verklit is dat deze is gaan vervilten zal afgeknipt moeten worden. Voor de hond is dit echter een verlossing en iets wat ik graag voor de hond doe. Mijn stagebegeleidster zei
wel eens: “stel je voor dat je je okselharen met een elastiekje bij elkaar knoopt, zo voelt een verklitte vacht voor een hond.” Dus aarzel niet en maak snel een afspraak met mij wanneer uw hond in de knoop zit.
Wilt u de vacht van uw hond juist lang laten groeien dan kunt u in de trimsalon terecht voor het periodiek laten bijpunten van de vacht, de voetjes worden weer kort geknipt (en de nagels) en de vacht wordt weer eens tot in de moeilijkste hoekjes echt helemaal knoopvrij gemaakt.
Honden die onder deze vachttype vallen zijn o.a.:
Bichon Frisee – Havanezer – Lhasa Apso – Maltezer – Poedel – Shih tzu – Yorkshire terrier
Plukken {Ik neem momenteel geen nieuwe plukhonden aan}
Honden met een plukvacht hebben een vrij stugge vacht die heerlijk weerbestendig is. Zo 2 maal per jaar gaan de haren los zitten en moeten er dan uitgeplukt worden. Doe je dit niet dan kan de hond hier erge jeuk en zelfs huidproblemen van krijgen. Als je je hond hiervoor naar een trimsalon brengt zorg dan dat het een goede trimsalon is. Als deze vacht namelijk geknipt wordt zal het haar verbleken en meer dun en donzig worden. Vaak krijg ik ook honden in de trimsalon waarvan ik kan zien dat de vorige trimmer het lijf wel geplukt heeft, maar dat de poten en kop zijn geknipt. Het haar op die plaatsen is dan van veel mindere kwaliteit. Indien mogelijk herstel ik in zo’n geval de vacht door het voorzichtig toch nog te plukken.
Soms echter is een hond niet helemaal plukbaar en moet er toch hier en daar de schaar gebruikt worden. Ik beperk dit echter altijd tot het uiterste minimum. Het is een balans tussen wat het beste voor de vacht is en wat nog diervriendelijk is om te plukken.
Wanneer een vacht goed rijp is (loszittend) is het echter een genot voor de hond om geplukt te worden. De haren zijn gaan jeuken en door ze te verwijderen wordt de hond tot in zijn haarzakjes gekrabbeld. Kan je je daar wat bij voorstellen?
Nadat een hond geplukt is blijft er nog een dun donzig ondervachtje over. Vaak zie je de huid er wel doorheen. Binnen enkele weken komt nu de nieuwe harde vacht er weer door en is je hond weer op zijn mooist.
Mocht je vinden dat de hond toch wat te kaal bij een plukbeurt vandaan komt dan kan de hond ‘in de strip’ gezet worden. Dan halen we niet meer twee keer per jaar alle haren eruit, maar halen we vier keer per jaar de helft van de haren eruit. Dit is een beslissing die je voor langere tijd neemt. Je kan niet de ene keer de hond laten strippen en dan de volgende keer toch maar weer kaal.
Puppies zijn vaak zo rond de 6 maanden voor het eerst plukrijp. Bij sommige honden duurt het wat langer. Heb je een pup, bespreek dit dan bij het maken van de afspraak. Mocht het tijdens de behandeling blijken dat jouw pup nog niet plukrijp is dan stellen we de behandeling nog een poosje uit. Wel krijgt je pup dan gratis wat trimsalonervaring en zal ik hem wat borstelen en zijn nagels knippen.
{Ik neem momenteel geen nieuwe plukhonden aan}
Honden die onder deze vachttype vallen zijn o.a.:
Cairn terrier – Dashond Ruwhaar – Jack russel ruwharig – Norfolk terrier – West High Land White Terrier
Ontwollen en kammen
Honden met een zachte (overvloedige) ondervacht ruien zo’n 2 keer per jaar. De dekharen vallen wanneer nodig spontaan uit, maar de ondervacht blijft zitten ook nadat de vacht heeft losgelaten. Deze moet door de mens verwijderd worden, de hond kan dit niet zelf. Wordt de vacht niet verwijderd dan gaat deze klitten en vervolgens vervilten waarna ontwollen en borstellen geen optie meer is en de hond op de vervilte plaatsen alleen nog met een scheermachine van zijn vacht verlost kan worden.
En scheren of knippen is nou net het laatste wat je met deze vachten moet doen. Wanneer een hond met dit type vacht wordt geschoren komt er vaak een errrrg slechte vacht voor terug, soms zelfs met kale plekken erin. Nooit doen!
Wanneer de hond begint te verharen kunt u er zelf met een kam of borstel laagje voor laagje doorheen kammen. Wanneer de overdosis aan haar u teveel wordt of u kunt de huid van uw hond niet meer bereiken, of u vindt overal plukken haar in huis, bel dan voor een afspraak.
Honden die onder deze vachttype vallen zijn o.a.:
BernerSennenhond – Border collie – Cavalier King Charles Spaniel – Chihuahua – Golden retriever – Keeshond – Leonberger – Newfoundlander – Sintbernard – Shetland sheepdog
Ontharen
De korthaar is een hond die vaak zijn hele leven geen bezoek aan de trimsalon zal brengen en dat is ook prima. De hond weet zelf wel weg met zijn vacht, hij laat ‘m gewoon lekker vallen als de tijd daar is. Voor de eigenaar is dit soms wat minder fijn. Als trimsalon kan ik deze problemen niet helemaal voor u oplossen, maar wel verzachten. Wanneer de haaroverlast u teveel wordt kunt u een afspraak maken en ik zal de hond van zijn losse haren ontdoen en een behandeling geven die het verharen wat afremt. Dit zal een stuk verlichting geven, al zal het verharen daarmee nog niet direct helemaal over zijn. De vacht neemt namelijk enkele weken de tijd om haar voor haar los te laten. De haren die tijdens de trimbeurt nog niet los zitten kan ik niet verwijderen en deze zullen later alsnog vanzelf uitvallen.
Honden die onder deze vachttype vallen zijn o.a.:
Beagle – Chihuahua korthaar – Dashond korthaar – Bulldog – Jack russel korthaar